Tidigare projekt

hamlet

Teater på Nämdö för barn och ungdomar på sommaren 2015-2020 i samarbete med Värmdö kommun, Nämdö Biblioteket och Hembygdsförening och Skärgårdsmuséet.

Sommaren 2015 deltog nio barn och ungdomar under en vecka i augusti i teaterkursen som avslutades med en föreställning som vi spelade i Skärgårdmuseets trädgård. Föreställningen kallade vi »Mysteriet på Skärgårdsmuseet« och byggde på olika karaktärer och situationer som gruppen själv hittat på. Vi jobbade också med att improvisera fram olika scener för att få ihop hela historien. De enda ramarna vi hade var att det skulle vara ett lokalt tema – havet, ön, sommargäster, bofasta etc.- och att det skulle vara roligt med ett musikaliskt nummer på slutet. Vi hade fint väder och stor publik med många museibesökare som stannade kvar och tittade på föreställningen tillsammans med ensemblens nära och kära.

Sommaren 2016 arbetade vi med samma metod och åtta barn och ungdomar deltog.
Det årets föreställning kallade vi »Stjärnan och sjökortet« och utspelades under en fiktiv version av Nämdödagen med flera karaktärer och situationer som ensemblen hämtat från verkligheten – auktionen, minigolfen, chokladhjulet, etc. – samt en del påhittade episoder. Vädret var inte det bästa och det inkorporerade vi i föreställningen som spelades i störtregn under en presenning återigen i Skärgårdsmuseets trädgård. Den trofasta men något mindre publiken kom och föreställningen blev mycket uppskattad.

IMG_1931
Ensemblen sommaren 2016 efter föreställningen på Skärgårdsmuséet

Sommaren 2017 provade jag ett nytt upplägg och höll istället öppna teaterworkshops en eftermiddag i veckan under juli månad. Det blev fem måndagar då sammanlagt 20 barn och ungdomar deltog i teaterlek och improvisationsövningar. Vi höll dessa workshops i anslutning till bibliotekets öppettider vilket visade sig vara praktiskt och uppskattat.

På begäran från flera deltagare återgick vi sommaren 2018 till en hel teatervecka som avslutades med en föreställning. Föreställningen kallade vi »Legenden om enhörningen – 5000 år på Nämdö« och var en tidsresa med nedslag i stenåldern, nutid och framtid.

Flera av den tio deltagarna hade varit med under tidigare år och det var mycket tacksamt att få jobba med barn och ungdomar som funnit stor glädje i vår arbetsmetod och trygghet i gruppen. Vi spelade föreställningen på en av årets hetaste dagar i Skärgårdsmuseets trädgård igen – den här gången under en presenning som skydd mot solen.

Sommaren 2019 hade flera kulturaktörer i skärgården – bibliotek, teatergrupper etc.- tagit fasta på att det var 300 år sedan de berömda rysshärjningarna. Det gjorde även vi i den komiska föreställningen »Kalle och Pelle bråkar«  som blev en avslutning på en spännande vecka med improvisationsövningar, läsning och diskussioner om olika historiska figurer, t ex Karl den tolfte och Peter den store. Vi spelade traditionsenligt för en entusiastisk publik på cirka 50 personer i museets trädgård i fint väder!

Sommaren 2020 inspirerades teaterveckan av samtiden och gruppen skapade den rafflande
pjäsen och föreställningen »Den gröna febern« som spelades i Skärgårdsmuseets trädgård.

Sommaren 2021 bjöd på en rafflande föreställningen som vi döpte till »Glamping och hallonsaft«. Som vanligt skrev gruppen en aktuell historia med lokal angelägenhet, slapstick och underbara skådespelarinsatser.

————————————————————————————————————————————–

Hasse3

Hassemannen av Joachim Hiort af Ornäs

Hassemannen är en pjäs om Hasse som får diagnosen alzheimer. Vi möter hans fru Birgitta, dottern Katarina och mågen Jacob. Vi möter också vårdare och handläggare och en och annan demon. Pjäsen rör sig mellan obarmhärtiga vardagsbestyr och kampen för en mänsklig existens.

Med berättelsen om Hasse och hans värld vill vi skapa rum för och möten bortom billiga poänger. Detta med en föreställning som riktar sig delvis mot redan väl insatta och berörda inom vården och bland anhöriga, vilket ställer krav och samtidigt öppnar upp möjligheter för ett borrande på djupet. Otänkbart vore att med en sådan målgrupp servera plakat och plattityder om brister i vården, de anhörigas situation, etc. Tvärtom gäller att i varje läge söka den ton av allvar (smärta, skräck och skratt) som på riktigt kan ta oss förbi och bakom förlamande positioner. Inte med ett retoriskt bröl men med överraskande och intelligent tilltal vill vi öppna för en kommunikation som gör skillnad.

Medverkande
Manus: Joachim Hiort af Ornäs
Dramaturg: Sara Beer
Skådespelare: Mats Andersson, Johan Ehn och Anders Jansson
Masker: Sara Kander
Dokumentation: Johanna Langhorst

Konstnärlig idé
”Hassemannen” är en pjäs om Alzheimer – ett tema som förpliktigar, bjuder till ansvar – och som öppnar för ställandet av komplexa frågor och kreativa djupdyk bortom enkla svar. Det här är en undersökning där vi tar det specifika som utgångspunkt – denna spöklika och upprörande förvandling som alzheimer företar med en människa – samtidigt som vi synar och ifrågasätter generella vanebundna och existentiella föreställningar om vad som är en människa (vad speciella individer har gemensamt med övriga individer, och med djur, och sannolikt med andra livsformer i universum).

Vi söker ett rum för maximal igenkänning och skarpa brott. Här vill vi skapa exakta sceniska uttryck för komplicerade och angelägna, men samtidigt utsatta och undangömda, mänskliga förhållanden. Komedi, tragedi, dokumentär?

Kan någonting få vara fruktansvärt och hysteriskt roligt, förtvivlat och intressant – på en gång? I det här rummet blir det möjligt att hitta en ton av allvar, smärta, skräck och skratt som tar oss förbi och bakom förlamande positioner. Med överraskande och intelligent tilltal vill vi öppna för en kommunikation som gör skillnad. ”Eva Rydberg goes Tjeckov”, sa någon efter en tidig reading.

En grundläggande förutsättning för detta tilltal som vi söker är en initierad publik (vårdpersonal, vänner, anhöriga mm) som är öppen för komplexa och svindlande frågor, öppen för en resa bortom retoriskt bröl och tomt tankeskrammel.

HMutskick

IMG_0440

IMG_0438

IMG_0435

Läsningen och samtalet dokumenterades i en kortfilm som finns här inom kort.


5C73432A-E55B-458D-828C-15EECB00A1E8

Stockholmshistorier
– en föreställning med två enaktare

Dag & Dervisha av Sara Beer/ Dag gömmer sig på personalrummet på dagis. Sonen Viktor ska vänjas in. När Dag brottas med pappakänslorna & identitetskollapsen sveper Dervisha in. Om man spanar efter sin framtid kan den komma smygande bakifrån – en historia om när 27 minuter till Odenplan är en evighet. / regi Jo Rideout

Hej Ann av Joakim Hiort af Ornäs / Det är skolavslutning och kravaller i Gamla Stan. Jakob sitter på Stockholmterrassen och blöder när Ann till slut hittar honom. Om man sitter högst upp i Kulturhuset ser folk på plattan så små ut – en historia om makt och sexuell attraktion i en orolig tid. / regi Stefan Marling

I rollerna: Susanne Lindberg och Jakob Isberg
Scenografi, kostym & grafisk form: Anna Sigurdsdotter
Spelas på Café String, Nytorgsgatan 38
Sex föreställningar
Premiär fredagen den 20 januari kl 19
Spelas fredagar kl 19 & söndagar kl 16 t o m den 5 februari

Lite bakgrund
Stockholmshistorier är ett projekt som påbörjades på Dramalabbet när regissören och skådespelaren Stefan Marling initierade en serie workshops kring nyskrivna texter. Syftet var att låta dramatiker utveckla sina pjästexter med hjälp av skådespelare och regissör på ett relativt tidigt stadium. Metoden blev en förlängning av Dramalabbets medvetna arbete med readings som sätter dramatikern i centrum och som använts inför flera uppskattade produktioner bl a På Andra Sidan av Sara Beer, regi: Stefan Marling, Älskade Kött av Odd Runeborg, regi: Stefan Marling och Maneter av Dag Lindberg, regi: Martin Geijer.

I arbetet med Stockholmshistorier har samma skådespelare arbetat med båda texterna vilket skapat ett band mellan pjäserna som vi inte vill bryta. Att sätta upp båda pjäserna samtidigt är därför en konsekvens av hur de vuxit fram. Vi tror att helheten blir något mer än summan av de två delarna. Vi har också under arbetets gång hela tiden haft som föreställningsidé att spela i kafémiljö, en intim miljö med enkel scenografi och närhet till publik.

VI SOM BERÄTTAR STOCKHOLMSHISTORIER ÄR:
Scenkollektiv Sthlm är en sammanslutning av scenkonstnärer
Martin Geijer, Lisa Linder, Stefan Marling, Jo Rideout och Anna Sigurdsdotter.
Dramatikergruppen utvecklar och sätter upp sina egna pjäser
Tina Messing, Sara Beer och Joakim Hiort af Ornäs.

För info och biljettbokning ring 08 640 09 07 eller 070 721 60 38
Besök även vår hemsida: http://www.scenkollektivsthlm.se

Scenkollektiv Sthlm
Sankt Paulsgatan 11 ög
116 48 Stockholm​

Vi får stöd till det här projektet av Sensus och Studiefrämjandet.

Skärmavbild 2018-06-11 kl. 15.05.15

Skärmavbild 2018-06-11 kl. 15.06.00